Comunicat de Presă Lucrări Convent - 2021

Publicat în 16 Octombrie 2021

În perioada 25-26 septembrie 2021, la Alba Iulia a avut loc Conventul anual al Marelui Orient al României , a cărui principal scop a fost alegerea noului Consiliu al Ordinului.

Noul Consiliu al Ordinului va continua calea umanistă, inițiatică și fraternă a francmasoneriei moderne, urmărind căutarea unor noi repere și angajamente din partea membrilor săi pentru a reflecta asupra problemelor lumii , dar și a problemelor societății într-o lume în schimbare rapidă.

Marele Orient al României – M.O.A.R. – este o federație mixtă de loji masonice care se definește ca putere simbolică suverană, adogmatica și liberală, continuatoare a tradiției începute încă de la 1879 de iluștrii săi înaintași.

M.O.A.R. este o putere simbolică prin faptul că păstrează ritualul tradiției inițiatice. M.O.A.R. este adogmatic prin faptul că este de părere că opțiunea religiei și a credinței ori a non credinței aparține individului și nu este un criteriu de selecție pentru inițiere. Altfel spus, M.O.A.R. nu face discriminare în funcție de credință și de religie în momentul considerării unei candidaturi. M.O.A.R. apără principiul republican al laicității, adică respectul libertății individuale, de conștiință și de religie. M.O.A.R. este liberal prin prisma faptului că recunoaște în egală măsură statutul de inițiat femeilor și al bărbaților și lasă la latitudinea lojilor decizia de a se constitui în lojă masculină, feminină ori mixtă.

Marele Orient al României este administrat pe principiul repartiției puterii de decizie în mod democratic. El se susține pe principiul tripartiției puterilor executive, de justiție și legislative. Executivul este reprezentat de Consiliul de Ordin care administrează chestiunile curente ale obedienței și veghează asupra respectării ritualului, constituției și regulamentului general. Justiția este reprezentată de Comisia de Justiție; instanța de mediere fraternă și reglare a interpretării constituționale. Legislativul este reprezentat de reuniunea în Convent a delegaților aleși în lojile federației.”

Profund atașat valorilor democrației și statului laic de drept, Marele Orient al României este o instituţie prin excelentă laică, filantropică, filozofică şi progresistă ce are drept obiect căutarea adevărului, studiul moralei, precum şi practicarea solidarităţii. Marele Orient al României lucrează atât pentru ameliorarea materială şi morală, cât şi pentru perfecţionarea intelectuală şi socială a umanităţii și are ca principii: toleranţa reciprocă, respectul pentru ceilalţi şi respectul de sine, libertatea absolută a conştiinţei. Considerând concepţiile metafizice ca aparţinând domeniului exclusiv al aprecierii individuale, refuză orice îngrădire.

Deviza sa este: "Libertate , Egalitate, Fraternitate".

Noul Consiliu al Ordinului va continua calea umanistă, inițiatică și fraternă a francmasoneriei moderne, urmărind căutarea unor noi repere și angajamente din partea membrilor săi pentru a reflecta asupra problemelor lumii , dar și a problemelor societății într-o lume în schimbare rapidă.