Adunarea Generală C.L.I.PS.A.S. - 2019

Publicat în 20 Septembrie 2019

Un loc important în agenda CLIPSAS din acest an l-a reprezentat Adunarea Generală ce a avut loc în zilele de 31 mai şi 1 iunie la Montreal, Quebec, Canada. Cele mai interesante şi mai aşteptate puncte de pe agenda reuniunii au fost rapoartele delegaţilor permanenţi la Consiliul Social şi Economic (ECOSOC) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (câte 5 delegaţi la sediile din New York, Viena şi Geneva), raportul Comisiei de Bioetică, rapoartele reprezentanţilor CLIPSAS pentru Comisiile continentale şi rapoartele diferitelor grupuri de lucru ale Observatorului Demnității Umane (radiografia situației de pe 4 continente: Europa, Africa, America de Nord și America de Sud).

Marele Orient al României, prin reprezentantul său, a contribuit la redactarea şi prezentarea raportului Comisiei continentale pentru Europa şi la întocmirea proiectelor umanitare propuse de către echipa delegaţilor permanenţi la ECOSOC de la Viena; în cursul lucrărilor, patru proiecte ale acestei echipe - referitoare la educaţia tinerilor şi la drepturile femeilor - au fost adoptate. Tot în cadrul aceloraşi lucrări, Adunarea Generală a luat decizia ca organizaţia CLIPSAS să fie înregistrată la Consiliul Europei ca ONG pentru Drepturile Omului.

Marele Orient al României este membru cu drepturi depline al CLIPSAS (Centrul de Legătură și Informare al Puterilor masonice Semnatare ale Apelului de la Strasbourg) - grupare care reuneşte peste 100 de obedienţe liberale din întreaga lume.