Marele Orient al României. Cine? Cum? De ce?

AUTORI: Mircea Deaca, Alexis Doutain

ISBN: 978-973-109-780-0

Descriere:

Francmasoneria lasă perplexe numeroase persoane care totuși sunt sincer interesate de acest fenomen cultural. Trebuie spus că multitudinea Obediențelor (federații de Loji sau Ateliere), de la cele mai deiste la cele mai liberale (sau adogmatice), are prin ce să surprindă cu atât mai mult cu cât această diversitate, mai degrabă decât o bogăție, este adeseori declanșatorul de tensiuni. O parte a presei, aceea care este mai avidă de scandaluri vandabile decât de adevăruri, o exploatează profitabil mediatizând aceste tensiuni. Prezenta lucrare nu are ca obiectiv să fie exhaustivă. Francmasoneria este un fenomen multiplu și are o istorie complexă. Să incluzi Francmasoneria într-o schemă rigidă, înseamnă să te condamni să nu o înțelegi niciodată. Ar însemna să uiți că o lojă Masonică este înainte de toate produsul unei culturi, deci al unui loc și al unei epoci. Ea este reprezentativă pentru societatea momentului. Acest volum are ca scop să clarifice și dorește să-i lămurească cât mai obiectiv cu putință pe profani (adică pe cei care nu sunt Masoni) asupra riturilor și practicilor Franc-masoneriei. Cu deosebire ne vom strădui să distingem feluritele curente existente și să explicăm specificități-le Obediențelor liberale sau adogmatice și cu precădere pe aceea a Marelui Orient al României.

De la amiază la miezul noptii

AUTORI: Membrii Marelui Orient al României

Descriere:

Volum de planșe al Lojilor Marelui Orient al României (2022-2023)

De la amiază la miezul noptii

AUTORI: Membrii Marelui Orient al României

Descriere:

Volum de planșe al Lojilor Marelui Orient al României

Masoneria în Transilvania

COORDONATORI: Tudor Sălăgean, Marius Eppel

ISBN: 978-973-109-780-0

Descriere:

Întrebat cu privire la activitatea masonică din Transilvania, istoricul Tudor Sălăgean spunea că „în Transilvania, masoneria a avut un teren fertil. În secolul XVIII, se înfiinţează primele loje. Masoneria reunea atunci elita societăţii transilvănene. Includea oamenii cei mai bogaţi şi intelectualii. Mai târziu, au promovat principiul egalităţii între oameni, alegerile prin vot direct şi secret. Au început să accepte în rândurile lor servitorii caselor nobiliare şi ţăranii.”

Printre francmasonii renumiţi, îi amintim pe Ioan Molnar Piuariu, Simion Barnutiu, baronul Samuel von Brukenthal, poetul Octavian Goga, medicul roman de origine germana Cristian Friedrich Hahnemann, Eftimie Murgu, stefan Peterfi, Alexandru Vaida Voievod, Traian Vuia, familia Tauffer etc.

Napoleon al III-lea si Romania. Influența francmasoneriei

AUTORI: Abel Douay, Georgiana Medrea, Gerard Hertault

ISBN: 978-973-109-780-0

Descriere:

"Fiecare român are doua patrii; a doua este Franța." Asa se exprima la sfârșitul secolului al XIX-lea Ion Brătianu, primul ministru al Regatului României. Cum se face ca simpla fraza avea sa sintetizeze sentimentul general al tuturor românilor?Din 1840, tinerii români au emigrat la Paris, unde au pregătit cu entuziasm Revoluția din 1848 în sânul Lojelor masonice. Cu toții aveau sa se afirme ca mari politicieni și oameni de stat care au făurit cu ajutorul lui Napoleon al III-lea România modernă. Manualele românești de istorie amintesc Congresul de la Paris din 1856, dorit și organizat de Napoleon al III-lea și de Alexandru Walewski, dar și de întâlnirea de la Osborne din 1857 care a permis realizarea "Unirii" Moldovei și Munteniei. Aceleași manuale amintesc dubla alegere a domnului Cuza în 1859, favorizata cu un elan imens de tribunii din 1848, însuflețiți de o speranță nemărginită. Acțiunea Lojelor masonice și solicitudinea împăratului fata de țară au fost constante în tot acest timp. România își va dovedi recunoștința angajându-și fiii în 1870 și prin sacrificiul din primul război mondial.